Selkä rentoutuu laudalla
Jopa kahdeksan kymmenestä aikuisesta kärsii alaselkävaivoista jossain vaiheessa elämänsä aikana. Selkäsairaudet ovat usein syynä myös sairauspoissaoloihin ja työkyvyttömyyseläkkeisiin. Selän särkyihin on monia on monia syitä, jotka saattavat olla jopa toistensa vastakohtia, kuten liika liikunta tai liikkumattomuus ja istuminen tai liian kuormittava työ. Raahelainen rakennusalan yrittäjä Hannu Jääskelä löysi selkäsärkyjensä helpottajaksi LORDOS®-laudan osteopaattinsa suosituksesta.
LORDOS®-lauta on kaareva, alaselkää tukeva vanerilauta, jonka teho perustuu alaselän kiristyneiden lihasten rentoutumiseen. Rentoutumisen myötä selän välilevyjen paine pienenee, jo 10-15 minuutin rentoutuksen selkälaudan päällä pitäisi riittää helpottamaan painetta. Jääskelän pitkään kiusannut selän fasettilukko helpotti, kun hän kävi jälleen kerran lenkillä ja asettautui sohvalle laudan päälle venyttelyn jälkeen: ”Kun olin nukahtamaisillani, selästä kuului melkoinen pamaus ja hymy levisi huulille. Kipu loppui siihen.”Uutta fasettilukkoa ei ole tullut vaivoiksi. Lordos-menetelmä on kehitetty ylilääkäri, fysiatri Seppo Hämeenojan johdolla. Sen toimivuus perustuu siihen, että kovan, selän kaarta tukevan levyn päällä selkä voi rentoutua. Lordos-laudan pitkäaikainen käyttö palauttaa selän luonnollisen kaaren, ja se sopii niin notko- kuin oikoselkäisellekin. Valmistajan suositus on, että selkää rentoutetaan laudan päällä ennen nukkumaanmenoa. Yön aikana selän kudosverenkierto tehostuu ja syvä uni edistää lihasten palautumista ja rentoutumista.
Oulun seudun ammattikorkeakoulun diakonian yksikössä kerättiin LORDOS®-laudan käyttäjäkokemuksia jo vuonna 1998. Tutkimuksessa oli mukana 50 selkävaivoista kärsivää ihmistä, joista toistakymmentä oli kärsinyt kivuista vuosikymmeniä. Tutkittavien selkäkivut olivat joko säteileviä, polttavia, pistäviä, äkkinäisiä tai jomottavia, ja niitä esiintyi koko selän alueella. Joillakin osallistuneista lääkkeiden käyttö oli lisääntynyt kovien kipujen vuoksi. Säryillä oli myös vaikutuksia mielialaan sekä työ- ja vapaa-ajan laatuun.Tutkittavat arvioivat omaa kipuaan asteikolla yhdestä kymmeneen sekä ennen laudan käyttöönottoa että kuukausien käytön jälkeen. Kipumittarin asteikolla laskettuna kipu oli vähentynyt alkutilanteesta noin puoleen. Kiputason alentumisen lisäksi selkälaudan säännöllinen käyttö rentoutti, poisti unettomuutta ja vähensi kipulääkkeiden käyttöä.
Kaleva/Heidi Hietala